Op steeds meer plekken waar kleding verkocht wordt, staan allerlei zinnetjes bij. ‘Duurzaam!’, ‘goed voor de planeet!’, ‘bewust!’. Maar wat betekenen deze zinnetjes eigenlijk? Ze slaan op de duurzaamheid van verschillende kledingstukken. Nieuwe kleding is namelijk niet zo goed voor de wereld. De zinnen die staan bij de kledingstukken tonen aan dat deze stukken op een duurzamere, wereldvriendelijke manier zijn geproduceerd. Wat is duurzame kleding precies? En hoe krijgt iemand er een kledingkas vol mee?
Duurzaam?
‘Duurzaam’ betekent dat iets geproduceerd is op een manier dat niet (te) belastend is op de wereld. Kleding zelf kan relatief duurzaam zijn. Wanneer de stoffen en materialen op een eerlijke manier worden gekregen, de naaiers voldoende loon krijgen en het versturen van kleding naar andere landen op de meest ecologisch verantwoorde manier wordt gedaan. Maar helaas is dit niet altijd zo. Er is namelijk fast fashion.
Fast fashion komt steeds meer op, omdat dit volledig draait om de laatste trends. En daar wil iedereen deel van zijn, toch! Al vanaf de jaren ’80 is deze manier van het produceren en consumeren van kleding gaande. Het draait bij fast fashion allemaal op het snel maken van kleding, wat dan niet al te lang gebruikt gaat worden. Een paar keer dragen en dan kan het weg. De gemiddelde mens kan dit doen, omdat de kledingstukken niet duur zijn. Fast fashion is niet duurzaam, omdat het geproduceerd wordt op een ecologisch onverantwoorde manier, de kleding niet lang mee gaat en omdat er veel vervuiling komt kijken binnen het gehele productieproces. Om genoeg materialen en milieu over te houden voor kleding in de toekomst, en alles dus wat duurzamer te maken, zijn er een paar dingen die wij als klanten kunnen doen.
Duurzaam kopen
De eerste tip is waarschijnlijk een logische: stop met het inkopen van kleding bij fast fashion bedrijven. Dit zal niet voor iedereen even mogelijk zijn. Fast fashion is namelijk goedkoop. Niet iedereen heeft de optie om honderden euro’s uit te geven aan een shirt, waarvan een vergelijkbare maar een tientje is. Wanneer er wel geshopt wordt bij fast fashion, doe er wat langer mee. Totdat het niet meer mogelijk is om het te dragen of te gebruiken, doe er nog wat mee. Is het echt niet meer de smaak? Doneer!
Kinderkleding is vanuit zichzelf al minder duurzaam, omdat het gewoonweg niet al te lang meegaat. Kinderen groeien snel uit hun kleren en het spelen kan nog wel eens voor scheuren zorgen. Gelukkig is er wel duurzame kinderkleding online te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op dailmonkeys.nl. Hier staan allerlei verschillende merken met duurzame kinderkleding, plus wat extra informatie over duurzaamheid.
Als laatste tip is het zeker aan te raden om te gaan thriften. Kijk eens in tweedehands winkels wat daar te vinden is en google eens over thrift flips, oftewel het aanpassen van tweedehands gekochte kleding. Zo krijgt het een tweede leven en zie jij er goed uit!