Laminaat en parket

Laminaat is een composietplaatmateriaal, uit verschillende laagjes opgebouwd. Het is op zo’n manier gemaakt dat er eigenschappen verkregen worden die met andere materialen niet haalbaar zijn. Laminaat bestaat uit losse panelen die in verschillende maten en kleuren te verkrijgen zijn bij een laminaat groothandel.

Verschillende soorten laminaat

Je kunt uit verschillende typen laminaat kiezen:

 1. HPL (High Pressured Laminate) is stootvast en bestand tegen vallende voorwerpen.
 2. DPL (Direct Pressed Laminate) is de meest standaard laminaat.
 3. CPL (Continious Pressed Laminate) lijkt op HPL maar is iets dunner.
 4. DLP (Direct Laminate Printing) is zonder decor laag.

De kwaliteit van het laminaat

De kwaliteit van het laminaat is afhankelijk van de dikte van de ‘slijtlaag’, hoe hoger het nummer hoe beter de kwaliteit. Voor residentieel gebruik bestaat het volgende:

 1. AC1 Klasse 21 (licht gebruik)
 2. AC2 Klasse 22 (normaal of matig gebruik)
 3. AC3 Klasse 23 (intensief gebruik)

Daarnaast heb je ook commercieel gebruik:

 1. AC3 Klasse 31 (licht commercieel gebruik)
 2. AC4 Klasse 32 (normaal commercieel gebruik)
 3. AC5 Klasse 33 (intensief commercieel gebruik)
 4. AC6 Klasse 34 (zeer intensief commercieel gebruik)

Parket

Naast laminaat bestaat er ook parket. Dit is vloerbedekking die bestaat uit houten delen in verschillende parketsystemen gelegd kunnen worden. Hierin heb je ook weer verschillende soorten, maten en afwerkingen. Het verschil met laminaat is de dikte van het materiaal en bij laminaat heb je geen ondervloer nodig, het zweeft als het ware. Bij parket heb je dit wel nodig, er wordt dan gebruik gemaakt van een spaanplaat als ondergrond.

Massief parket

Massief parket moet na het leggen nog geschuurd en daarna gelakt/geolied worden. Het is minimaal 6 mm dik en maximaal 22 mm dikt. Dit is een kwalitatief goede vloerbedekking die vaak in oudere huizen wordt toegepast.

Lamelparket

Lamelparket wordt in de fabriek al bewerkt, waardoor je er thuis niks meer aan hoeft te doen. Er zijn vele opties qua kleuren en kleureffecten die je kan kopen bij parket groothandel Den Haag. Het enige wat bij sommige vloeren nog thuis moet gebeuren is een extra olielaag.

Visgraatparket of strokenparket

Verder kan je kiezen tussen visgraat of stroken, beide leverbaar in verschillende maten. Visgraat parket is vaak duurder omdat het moeilijker is om te leggen en je verbruikt meer materiaal. Daarnaast heb je ook nog de optie voor panelenparket, dus is een duur parket wat vooral wordt gebruikt voor luxe herenhuizen.

 

Kortom, zoals je kunt lezen zijn er genoeg mogelijkheden als het gaat om laminaat en parket. Om deze reden is het goed om zelf inzichtelijk te krijgen wat de mogelijkheden zijn zodat je zeker weet dat je de juiste keuze zult gaan maken.

Anderen lazen ook

Andere blogs