Shortlease Zakelijk; Een zegen of vloek?

Je start een onderneming en om goed representatief voor de dag te komen hoort daar vaak ook een mooie auto bij. Wel eens over een shortlease zakelijk gedacht? Dit artikel legt uit waarom je voor shortlease zou kunnen kiezen, wat het precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is shortlease?

Het is een overeenkomst voor een kortere periode, die qua looptijd tussen een huurovereenkomst en een standaard leaseovereenkomst zit. Hierdoor is shortleasen al mogelijk vanaf een periode van een maand. Je betaalt een vast maandbedrag, waardoor je vaak profiteert van lage maandtarieven en daar kun je dan meerdere leaseauto’s van afnemen. Hierdoor heb je de mogelijkheid in mooie bedrijfsauto's te rijden met vele voordelen.

Voor- en nadelen

Shortlease zakelijk is goedkoper dan het huren van een auto, maar je geniet wel van dezelfde flexibiliteitsvoorwaarden als bij het huren van auto's. Je hoeft bijvoorbeeld geen schadevrije jaren te hebben. Er is vaak een kortlopend of flexibel contract, waardoor je binnen korte tijd kunt opzeggen en soms zelfs dagelijks of maandelijks. Daardoor zit je niet vast aan langdurige verplichtingen.

Ook is het financiële risico zeer laag en heb je meer zekerheid over de mobiliteitskosten. Ondernemen neemt op zichzelf al genoeg risico’s met zich mee, dus voorkomen is beter dan genezen. Maar het is wel belangrijk om te onderzoeken of deze keuze bij jouw situatie past, de juiste afwegingen te maken en rekening te houden met een aantal factoren.

Short lease is bijvoorbeeld duurder in verhouding met een standaard leasevorm. Bij zakelijke short lease is er vaak ook sprake van bijtelling en gelden dezelfde regels qua bijtelling als bij de standaard leasevorm.

Het is daarom raadzaam al je ritten te registreren en vooraf een schatting te maken van het verwachte aantal kilometers, zodat je dit bij het afsluiten van het contract kunt aangeven. Want als je meer kilometers rijdt, zul je ook daarvoor extra moeten betalen.

Voor wie?

Short lease zakelijk kun je dus zien als een soort van autoverhuur voor de zakelijke markt. Het is net iets anders dan een langdurig standaard leasecontract en ook net iets anders dan een auto huren.

Kortom, voor velen is het de gulden middenweg. Dit maakt het ook een heel goede optie voor startende ondernemers. Als je bijvoorbeeld regelmatig werkt met tijdelijke werknemers, een werknemer op projectbasis, of als je als zelfstandige werkt en het bijvoorbeeld niet mogelijk is om jaarrekeningen te leveren, dan is de keuze voor short lease zakelijk goed gemaakt.

Het is ook een flexibele aanvulling op je huidige wagenpark of wanneer je op zoek bent naar een tijdelijke auto omdat je nieuwe leaseauto nog niet gereed is. Alle voordelen van full operational lease! Je kiest dus graag voor gemak, flexibiliteit en zekerheid, dan is deze leasevorm zeer aantrekkelijk.

 

Anderen lazen ook

Andere blogs