Wat is een goede prijs voor een diamant?

Elke diamant heeft een andere prijs. Het is dus lastig om te zeggen wat nou echt een goede prijs voor een diamant is. De prijs van een diamant wordt door verschillende factoren bepaald. Als je hier meer over wilt weten, kan je het beste blijven lezen. Hieronder kan je namelijk vinden wat bepalend is voor de prijs van een diamant. Overigens kan je nog wat extra informatie vinden. Lees dus snel verder.

De wereldeconomie

De prijs wordt voor het grootste deel bepaald door de huidige wereldeconomie. Dit heeft allemaal te maken met de vraag en aanbod voor diamanten. Door de jaren heen zijn diamanten erg populair geworden. Dit betekent dat de vraag naar diamanten sterk is gegroeid. Het aanbod van diamanten is alleen niet zo sterk meegegroeid met de vraag. Hierdoor zijn de diamanten steeds meer waard geworden. Het is goed om te weten dat in de afgelopen jaren is gebleken dat diamanten in ieder geval erg crisisbestendig zijn.

De kleur en het karaat

Naast de wereldeconomie wordt de prijs diamant bepaald door de 4C’s. 4C’s kan je zien als kenmerken van de diamant. De eerste twee kenmerken zijn de kleur en het karaat. Elke diamant heeft namelijk een andere kleur. De kleur wordt aangetoond door middel van kleurgradaties. De kleurgradatie D betekent dat deze soort diamant het waardevolst is. Gekleurde diamanten zijn overigens wat meer waard. Het gewicht van een diamant wordt aangeduid met karaat. Hoe hoger het karaat is, hoe waardevoller jouw gekozen diamant is.

De zuiverheid en de slijpkwaliteit

Dan zijn er nog twee andere kenmerken die de prijs bepalen van diamanten. Dat zijn de zuiverheid en slijpkwaliteit. Een diamant kan namelijk onzuiverheden hebben. Het mag logisch zijn dat hoe meer onzuiverheden jouw diamant heeft, hoe minder waardevol deze is. Een diamant kan op verschillende manieren worden geslepen. Elke slijpvorm heeft weer een andere waarde. Het is belangrijk om te weten dat je alleen diamanten moet kopen die worden voorzien van een certificaat. Zo weet je zeker dat je een echte diamant in handen hebt.

Contact opnemen met expert

Als je nieuw bent met het investeren in diamanten, kan het verstandig zijn om eens aan te kloppen bij een expert. Een expert weet namelijk precies waar jij op moet letten als je wil investeren in diamanten. Er moet een goede verhouding zijn tussen de prijs en de kwaliteit van een diamant. Dit is best lastig te onderscheiden als je pas net begint met het investeren in diamanten. Daarnaast kan de expert jou natuurlijk helpen met de diamant verkopen als je daaraan toe bent. Kortom, het inschakelen van een expert heeft veel handige voordelen. Het is dus het proberen waard.

Anderen lazen ook

Andere blogs