De tips die je nodig hebt als je je hypotheek wilt herfinancieren

Behoorlijk wat Nederlanders hebben de afgelopen jaren hun hypotheek overgesloten. Dit houdt in dat zij hun lening hebben ondergebracht bij een andere bank. Niet iedereen ziet in wat de voordelen zijn van een hypotheek oversluiten naar een andere bank. Toch kan dit wel degelijk interessant zijn. Jouw lening kan er namelijk aanzienlijk goedkoper door uitvallen. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan overweeg je zelf mogelijk wel om jouw hypotheek over te sluiten. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, kun je hier vast en zeker wel wat hulp bij gebruiken. Daarom zetten wij hier de tips op een rijtje die je nodig hebt als je een hypotheek wilt herfinancieren.

1. Staar je niet blind op de rente

Staat de rente momenteel aanzienlijk lager dan op het moment dat jij jouw hypotheek afsloot? Dan kan het interessant zijn om de lening over te sluiten. Staar je alleen niet blind op de rente. Ondanks een lagere rente is herfinancieren niet altijd verstandig. Het draait namelijk niet alleen om de rente. Bij het oversluiten van een hypotheek kan een hypotheekverstrekker jou namelijk een boete opleggen. Kies je er desondanks toch voor om jouw hypotheek over te sluiten? Dan betaal je onderaan de streep mogelijk meer dan voor jouw huidige lening.

2. Kijk naar het totaalplaatje

Wie overweegt zijn hypotheek over te sluiten, doet er goed aan naar het totaalplaatje te kijken. Dit is misschien een open deur, maar uit ervaring weten wij dat veel mensen dit niet doen. Bereken nooit alleen maar hoeveel je kunt besparen op een hypotheek, maar ook wat herfinancieren kost. Het onderbrengen van jouw lening bij een andere bank brengt namelijk altijd kosten met zich mee. Nu ben je vast en zeker benieuwd hoeveel oversluiten kost. Dit kunnen we op voorhand helaas niet zeggen. De kosten voor herfinancieren zijn namelijk afhankelijk van een aantal factoren.

De boeterente is onderdeel van de kosten die oversluiten met zich meebrengt. De hoogte hiervan verschilt per hypotheek. Hiervoor kijkt een onder meer naar de resterende looptijd en de hoogte van de rente. Hoe langer de resterende periode, des te hoger de boete. Een geldverstrekker loopt immers geld mis als jij jouw lening voor het einde van de rentevaste periode oversluit. Met de boeten zorgen zij ervoor dat ze alsnog het geld krijgen waar ze recht op hebben. Ondanks zo’n boete kan oversluiten toch interessant zijn. Reden genoeg om naar het totaalplaatje te kijken.

3. Laat je begeleiden door een hypotheekadviseur

Zoals je hierboven kon lezen, heeft een hypotheek herfinancieren behoorlijk wat voeten in de aarde. Weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Laat je dan begeleiden door een hypotheekadviseur, bijvoorbeeld een hypotheekadvies uit Hoorn. Voor hem kent herfinancieren geen geheimen. Hij neemt jouw huidige hypotheek onder de loep en vergelijkt deze met de huidige situatie. Hierdoor weet je binnen de kortste keren of herfinancieren interessant is of niet. Op basis hiervan kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken om jouw hypotheek wel of niet over te sluiten.

Anderen lazen ook

Andere blogs