Lease auto, wat moet je weten

In plaats in een keer veel geld te steken in een nieuwe auto, kan een auto leasen een interessante optie zijn. Er zijn bedrijven die aan medewerkers een leaseauto ter beschikking stellen. Het is dan natuurlijk aan het bedrijf om de leasevorm te bepalen. Je kunt echter ook als privé persoon een auto leasen: private lease. Wat houdt private lease in en welke opties zijn er. Daarover gaat dit artikel.

Wat is private lease

Met een private lease rij je voor een vast leasebedrag per maand in een nieuwe lease auto, terwijl die geen eigendom van je is. Wie, financier of jij, welke kosten voor zijn rekening neemt, hangt van de lease-optie die men kiest. Dat kan een operational lease, financial lease, short lease of occasion lease zijn. De twee eerstgenoemden zullen we in de komende paragrafen behandelen. Shortlease houdt in dat je voor een paar maanden een auto huurt van een leasebedrijf. Een occasion lease betreft het leasen van een gebruikte auto. Dat is echter niet per se goedkoper dan het leasen van een nieuwe auto. De term private lease zegt dat op zich niets over het karakter van de lease. In de volgende paragrafen zullen we de operational en financial lease bespreken.

Operational lease

Een operational lease van een auto houdt in, dat je de brandstof voor de auto, het autowassen, de kosten van parkeren en natuurlijk eventuele bekeuringen zelf betaalt. Andere kosten neemt het leasebedrijf voor zijn rekening. Qua leaseperiode bestaan er veel mogelijkheden. Een looptijd van 1 tot 5 jaren is mogelijk. Het maandbedrag dat je betaalt, dekt normaliter:

  • Allriskverzekering
  • Hulp bij pech onderweg
  • Wegenbelasting
  • Afschrijving
  • Afleveren en ophalen van de auto
  • Onderhoud en reparaties

Belastingtechnisch verandert er niets. Als je als werknemer een leaseauto van je werkgever krijgt, geldt er een belastingbijtelling. Voor een private lease geldt dat niet.

Financial lease

Er zijn leasebedrijven die een auto met huurkoopovereenkomst aanbieden. Dat wordt financial lease genoemd. Je koopt dan als het ware een auto op afbetaling. De auto blijft in juridische opzicht eigendom van de leasemaatschappij, totdat die geheel is betaald. Het economisch eigendom ligt echter bij jou. Dat is interessant als je een eigen bedrijf zou hebben. Dan kan je namelijk de kosten van de lease-auto van de belasting aftrekken als bedrijfsinvestering. Aan het eind van de leaseperiode en de betaling van een eventueel restbedrag wordt de auto van jou. In het geval van een financial lease betaal je zelf niet alleen de brandstof voor de auto, het autowassen, de kosten van parkeren en bekeuringen, maar ook zaken als het onderhoud, autoverzekering, wegenbelasting enzovoorts.

Anderen lazen ook

Vorig artikel
Volgend artikel

Andere blogs