De hengelsport: is het iets voor jou?

Voor sommigen de ideale tijdsbesteding voor een ontspannen middag, voor anderen nog volledig onbekend terrein: de hengelsport. Zodra je je buiten begeeft zul je hier en daar een hengelaar spotten, meestal onopvallend opgedekt aan de waterkant in het riet of midden in de natuur. Vissen is een populaire activiteit in Nederland en er zijn dan ook veel verenigingen waar een groot aantal leden trots deel van uitmaken. Missen ben jij al helemaal bekend met de hengelsport en ben je van jongs af aan mee gegaan om de grootste vissen te vangen. Heb je er nu nog wat minder ervaring mee, dan lees je in dit blog meer over de hengelsport.

Om te beginnen

Wil je graag beginnen met vissen, dan moet je je goed voorbereiden. Wist je bijvoorbeeld al dat je een vergunning nodig hebt om te vissen? De VISpas krijg je automatisch als je lid wordt van een vereniging die is aangesloten bij een van de hengelsportfederaties in Nederland. Heb je je vergunning binnen, dan kun je je richten op het vangen van witvis, zoals sneep, brasem en rietvoorn. Witvissen eten met name wormen, maden en plantaardig voedsel. Met het vissen op witvis leer je omgaan met een hengel, materialen en verschillende vissoorten op een eenvoudige manier. Ook kun je als beginnende visser het best op kleine wateren vissen, zoals in een vijver in een woonwijk. Hier heb je meer kans om iets te vangen dan op bijvoorbeeld rivieren of kanalen. Je moet hiervoor natuurlijk wel alle benodigde materialen in huis hebben. Voor het vangen van witvis heb je genoeg aan een hengel, lijn, dobber, lood en een haak. Ga je voor andere vissoorten, houd er dan rekening mee dat je daar waarschijnlijk andere materialen voor nodig hebt. Je haalt alle benodigdheden bij een hengelsport shop.

Een stapje verder

Heb je goed geoefend met het vissen op witvis en wil je je hobby naar een volgend niveau brengen, dan kun je je richten op andere vissoorten. Denk aan de roofvis, vliegvis, zeevis, forel, karper en meerval. Waar je bij witvis genoeg hebt aan de basisbenodigdheden voor vissen, heb je voor deze soorten meer materiaal nodig. Wil je bijvoorbeeld snoek en zeebaars vangen, dan heb je een roofvishengel en een molen of reel nodig. Heb je juist zin om karpers te vissen, dan dien je weer andere materialen aan te schaffen. Denk aan een karpershengel, werpmolen, karperlijn en beetmelders. Het kan best lastig zijn om alle benodigde spullen zelf uit te zoeken, daarom kun je ook voor karpersets gaan. Met de juiste spullen, een fijn plekje in de natuur en een lenteachtig weertje maak jij je helemaal thuis in de hengelsport.

Anderen lazen ook

Andere blogs