Als je besluit om eens lekker te gaan klussen in huis en plaatmateriaal nodig hebt dan biedt multiplex de uitkomst. Het ziet er heel natuurlijk uit en is daarnaast ontzettend sterk materiaal. Wil je grote oppervlakten voorzien van een houten uitstralingen dan gebruik je daar vaak diverse stukken massief hout voor. Je hebt hiervoor diverse timmerpanelen voor, maar die trekken net zoals massief hout krom. En daarvoor is multiplex de ideale oplossing. Een plaatmateriaal wat eruit ziet als één stuk hout en wat bijna niet kan krom trekken.
Waar bestaat de opbouw van multiplex uit?
Net zoals bij timmerpaneel bestaat ook multiplex uit meerdere stukken van massief hout. Het verschil is dat bij timmerpanelen houten lamellen worden gebruikt, terwijl dat bij multiplex dunne lagen houtfineer zijn. Vervolgens worden deze lagen kruislings op elkaar verlijmd en uiteindelijke geperst tot een plaat. En zo krijg je een plaat die eruit ziet als massief hout en zichtbaar aan de randen is gemaakt van diverse lagen houtfineer.
Waar wordt multiplex voor gebruikt?
Multiplex, zoals multiplex 4 mm, worden vooral veel gebruikt voor meubels. De reden waarom je dit plaatmateriaal vaak ziet terugkomen bij meubels is om de krachtige uitstraling van het materiaal. Vooral meubels zoals kasten, legplanken, bureaus en bedden is multiplex ideaal voor en geeft een stoere look mee. Varianten van multiplex die vochtwerend zijn zie je vaak terug in badkamermeubels en keukenmeubels. Af en toe wordt het oppervlakte van de multiplex geschilderd voor een strak resultaat. Alleen dan worden wel de kopse kanten zichtbaar gehouden en alleen afgewerkt worden met een transparante lak.
Het werken met multiplex
Multiplex bestaat dus voornamelijk uit massief hout en is daardoor ook gelijk te behandelen als massief hout. Zorg er dan ook voor dat je multiplex goed schuurt om splinters te voorkomen. Om het multiplex te beschermen tegen vocht kan je het beste het plaatmateriaal gronden of aflakken. Daarnaast is het boren van multiplex geen probleem, maar moet je letten dat het plaatmateriaal niet gaat splijten. Het wordt overigens wel aangeraden bij het gebruik van grotere boren dat je voorboort. Ook kun je dit multiplex hout lasersnijden met een lasermachine. Tot slot om aardig te vermelden is dat multiplex van natuurlijk materialen is gemaakt. Dat kan er bij temperatuurwisselingen voor zorgen dat het krom gaat trekken. Dus het is altijd slim om na te gaan in welke temperaturen je met multiplex werkt.