Als werknemer heb je bij ontslag na minimaal twee jaar dienstverband recht op een transitievergoeding. Maar wat houdt deze vergoeding precies in en hoe wordt deze berekend? In deze blog leggen we het uit!
Wat is de transitievergoeding?
De transitievergoeding is een vergoeding die je als werknemer ontvangt bij ontslag na minimaal twee jaar dienstverband. Het doel van de transitievergoeding is om de overgang naar ander werk te vergemakkelijken. Met deze vergoeding kun je bijvoorbeeld scholing volgen of een outplacementtraject volgen.
De hoogte van de transitievergoeding hangt af van verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar het aantal dienstjaren en het bruto maandsalaris. Voor elk dienstjaar na de eerste tien jaar is de vergoeding een half maandsalaris en voor elk dienstjaar daarvoor is de vergoeding een derde maandsalaris.
Transitievergoeding voor werknemers
Als werknemer is het belangrijk om te weten waar je recht op hebt bij ontslag. Het kan namelijk een flinke financiële impact hebben als je niet op de hoogte bent van de transitievergoeding en deze niet ontvangt. Het kan dan ook verstandig zijn om een arbeidsrechtadvocaat in te schakelen bij ontslag. Deze kan je adviseren over je rechten en je helpen om de transitievergoeding te krijgen waar je recht op hebt.
Voor werkgevers is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wettelijke regels rondom de transitievergoeding. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot hoge boetes en reputatieschade. Zorg er daarom voor dat je als werkgever goed geïnformeerd bent over de transitievergoeding en dat je deze op de juiste manier berekent en uitbetaalt.
In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om met de werknemer tot een onderlinge regeling te komen in plaats van de wettelijke transitievergoeding te betalen. Het is dan wel belangrijk om dit goed vast te leggen en eventuele afspraken schriftelijk vast te leggen.
Conclusie
Als werknemer heb je bij ontslag na minimaal twee jaar dienstverband recht op een transitievergoeding. De hoogte van deze vergoeding hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal dienstjaren en het bruto maandsalaris. Er geldt een overgangsregeling voor werknemers van 50 jaar of ouder met minimaal 10 jaar dienstverband. Als werkgever mag je bepaalde kosten in mindering brengen op de transitievergoeding. Het is belangrijk om de wettelijke regels goed te volgen om ervoor te zorgen dat de transitievergoeding op de juiste manier wordt berekend en uitbetaald.