Breng wat groen in je huis!

Ze zijn er altijd al geweest, maar tegenwoordig populairder dan ooit: planten! Waar iedereen voorheen misschien wel één of twee kamperplanten in huis had staan, is het tegenwoordig steeds normaler om je hele huis te vullen met planten. Met name voor studenten die alleen wonen op een klein kluitje op een kamer waar husidieren niet zijn toegestaan én die er met hun drukke leven geen tijd voor zouden hebben, zijn planten een heerlijke manier om je huis wat gezelliger en levendiger te maken, én om altijd iets te hebben om voor te zorgen. We zetten hier alle voordelen van planten op een rijtje én bieden oplossingen voor de – zeer geringe – nadelen! 

Waarom planten?

Het is natuurlijk een eeuwenoud fenomeen dat iedereen gelukkig wordt van de natuur. Of je nu een echt 'buitenmens' bent of niet, iedereen merkt wanneer ze een keer in het bos of op het strand gaan wandelen dat het je een heel ander soort rust brengt dan je binnen ooit zal ervaren. Door planten in je huis te zetten haal je een stukje van die natuur en die rustgevendheid naar binnen. Alleen al het groen zien groeien en bloeien maakt een mens blij, maar daarnaast werken ze ook nog eens luchtzuiverend én kan het planten van de planten zeer therapeutisch werken. Lekker met je handen in de aarde, je plantjes elke dag een beetje meer zien groeien. Het geeft een gevoel van zorgen voor iets wat heel veel voldoening kan brengen, het brengt je in contact met je oermens doordat je in de aarde kunt vroeten, en daarnaast is het een fijne manier om structuur en ritme aan je dag te geven, want je moet natuurlijk elke dag een rondje doen met je gieter en checken of het allemaal nog wel goed gaat. Met name als student en helemaal in de lockdown zijn dat allerlei zeer welkome voordelen!

Wat zijn de nadelen?

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen aan het houden van veel planten, maar die wegen zeker niet op tegen de vele voordelen. Wat heel vervelend kan zijn is als er bladluis ontstaat en je afscheid moet nemen van je favoriete plant doordat je hier te laat achter kwam, of als je huis ineens vol zit met rouwvliegjes die uit het niets lijken te komen. Dergelijke problemen zijn goed te voorkomen door goed voor je planten te zorgen en ze goed in de gaten te houden. Maar ook al lijkt het te laat zijn er natuurlijk altijd manieren om deze beestjes te bestrijden. Aaltjes tegen rouwvliegjes bijvoorbeeld helpen snel en efficient. Aaltjes heten ook wel nematoden en zijn een soort kleine wormpjes die larven parasiteren waardoor er geen nieuwe vliegjes ontstaan. Zo ben je op een natuurlijke en veilige wijze snel van de beestjes af. Zo wordt rouwvliegjes bestrijden heel makkelijk en blijven er alleen nog maar voordelen van kamerplanten over!

Anderen lazen ook

Andere blogs