De eikenprocessierups: wat doe je tegen de uitslag?

De processierups: de afgelopen jaren blijft dit beestje een vervelend terugkerend thema. In dit artikel lees je hoe je overlast van de rups voorkomt en hoe je het kunt bestrijden. Na contact met de haartjes van de rups kun je soms wel weken last hebben van irritatie en jeuk. Daarnaast kun je last krijgen van geïrriteerde ogen en luchtwegen. Daarom wordt in dit blog ook beschreven je het beste kunt omgaan met de vervelende klachten die optreden na contact met de haartjes van de processierups. 

Wat je zelf kunt doen

Je wil natuurlijk voorkomen dat de processierups zich rondom jouw huis of bedrijf gaat vestigen. Een goede manier om dit op natuurlijke wijze te doen, is door koolmezen en pimpelmezen aan te trekken. De jongen van deze vogels eten namelijk veel van de processierupsen wanneer ze nog jong zijn. Je kunt er daarom voor kiezen om nestkastjes op te hangen om deze vogels aan te trekken. Heb je een nest van de processierups gespot? Zorg dan dat je hier voldoende afstand van houdt; de haartjes kunnen namelijk met de wind mee tot wel honderd meter afstand van het nestje terechtkomen. Zorg daarom dat je de locatie van het nestje markeert met een lint of er een dranghek neerzet en schakel professionals in om je te helpen met het bestrijden van de rups. 

Het bestrijden van de processierups

Helaas is het niet altijd mogelijk om te voorkomen dat de processierups zich ergens vestigt met een nestje. Wanneer een nestje zich eenmaal gevormd heeft, volgt de overlast helaas erg snel. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen voor de processierups bestrijding. Het is belangrijk om de bestrijding door professionals te laten doen, omdat zij over bepaalde bestrijdingsmiddelen beschikken waarvoor een specifieke certificering nodig is. Vaak is er in specifieke regio’s een professionele organisatie beschikbaar die de bestrijding van de rups kan oppakken. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk professionals vinden die je kunnen helpen met processierups bestrijden Eindhoven, maar ook in bijvoorbeeld Amsterdam, Zwolle, Drenthe of Groningen zijn goede bedrijven beschikbaar. Let er bij het inschakelen van hulp goed op dat het gecertificeerde bestrijders betreft.

Wat kun je doen tegen de klachten?

Ben je onverhoopt toch in contact gekomen met de haartjes van de processierups? Zorg dan dat je niet gaat krabben aan de geïrriteerde plekjes, maar verwijder de haartjes hier rustig met behulp van plakband of een kledingroller. Spoel je huid rustig een aantal keer af met lauw water en smeer er verkoelende crème op. Zorg dat alle kleding die op het moment van ‘besmetting’ gedragen is op een hoge temperatuur gewassen wordt en was deze apart van andere kleding. Heb je last van geïrriteerde ogen? Dan bieden oogdruppels ook een uitkomst! Je kunt ze gemakkelijk aanschaffen bij de (online) drogist. 

Anderen lazen ook

Andere blogs