Boekhouding kan zo gebeurd zijn, als je weet hoe je het moet aanpakken

Voor veel startende ondernemers is het een uitdaging om erachter te komen hoe je boekhouding in elkaar zit. Ben je nu wel of geen ondernemer voor de belastingdienst, en welke aftrekposten kan je gebruiken. Van urenregistratie tot BTW aangifte, er komt een hoop kijken bij het ondernemerschap. In dit artikel zetten we de uitdaging op een rij en vertellen we je hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

Gebruik hulpmiddelen

Zodra je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel als ondernemer krijg je doorgaans de uitnodiging om deel te nemen aan lessen van de Belastingdienst. Hierin wordt uitgebreid uitgelegd hoe je belastingplichtig, bent hoe je belastingaangifte moet doen en waar je nog meer op moet letten. Het is verstandig voor alle startende ondernemers om hier gebruik van te maken omdat er een hoop energie en geld mee bespaard kan worden Als de belastingaangifte soepel kan worden ingevuld. Het kan lonen om gebruik te maken van een dienst zoals moneybird.nl om de inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rij te zetten. Naast belastingplicht ben je sowieso verplicht om een goede boekhouding bij te houden. Zo kan het fiod, de financiële inlichtingen en opsporingsdienst, de boekhouding opvragen wanneer er twijfels zijn over de legitimiteit van de bedrijfsvoering. Dit is belangrijk om witwasserij tegen te gaan.

Schakel hulp in

Op het moment dat je het als ondernemer zo druk krijgt dat je weinig tijd hebt voor je boekhouding dan ben je eigenlijk al te laat met het aannemen van een boekhouder. Juist door vroeg In de bedrijfsontwikkeling een boekhouder in dienst te nemen kan je ervoor zorgen dat je financiën altijd goed inzichtelijk zijn geregeld. Op het moment dat je dan een explosieve groei doormaakt als ondernemer hoef je niet tijd te vinden om een boekhouder te zoeken en informatie over te dragen. Hierbij is het wel van groot belang dat je altijd al je bonnetjes netjes bewaart. Dit kan gemakkelijk door een foto van het bonnetje te sturen naar een gepersonaliseerd e-mailadres van je boekhoudprogramma. Niet alle boekhoudprogramma's bieden deze functionaliteit dus Het is goed om hier vooraf even goed naar te kijken. Je kan ook de bonnetjes naar jezelf mailen en later in een map opslaan. Het is belangrijk om de bonnetjes te bewaren omdat je uitgaven bijdragen aan het terugkrijgen of het verleggen van je belasting. Het zou dus zonde zijn Als je de bonnetjes niet goed bewaart.

Anderen lazen ook

Andere blogs