Wat zijn bitcoins? 

0
769

De afgelopen jaren maakte de hele wereld kennis met een nieuw fenomeen op de markt: bitcoins. Waar de een er niets van moet hebben, zijn andere mensen stinkend rijk geworden van een investering in de bitcoin. Maar wat houdt een investering in de zogeheten bitcoin nou precies in? Naast een geldig betaalmiddel is de Bitcoin een cryptovaluta. Dit houdt in dat er digitaal met de munt betaald kan worden, zonder dat daarvoor een bank of centrale beheerder aan te pas komt. Er is geen tussenpersoon aanwezig, maar een betaling van iets vindt plaats tussen twee personen.

Opkomst van de Bitcoin

De Bitcoin, ook wel afgekort als BTC, bestaat al een tijdje. Het eerste blok werd al in 2009 gegenereerd, maar de wereld kwam pas echt in contact met het betaalmiddel aan het eind van het vorige decennium. Bijna iedereen kent wel verhalen van mensen die enorm veel geld hebben verdiend door middel van een investering in de Bitcoin. Na dit hoogtepunt nam de populariteit van het digitale betaalmiddel iets af, maar er zijn nog genoeg mensen die zweren bij de Bitcoin. Het leuke aan de munt is dat iedereen erin kan investeren: je bepaalt zelf het bedrag. Zo is een investering niet alleen interessant voor de rijken, maar kan het ook een leuke hobby zijn voor de normale mens.

Wat is Ethereum?

Een iets minder bekend betaalmiddel dan de Bitcoin is de Ethereum. Dit is geen betaalmiddel zoals de Bitcoin dat is, maar markeert een platform voor verschillende digitale betaalmiddelen. De eigen munt van Ethereum is Ether. Deze munt wordt afgekort als ETH en is gebaseerd op een blockchain concept. Zo’n block kan het verloop van andere data bijhouden en bevat veel kenmerken die een transactie van een product of dienst mogelijk maken. Naast het mogelijk maken van een transactie kan deze ook bevestigt of teruggedraaid worden.

Bitcoin of Ethereum?

Nooit eerder in een digitaal betaalmiddel geïnvesteerd? Bekijk dan goed de verschillen tussen Bitcoin en Ethereum en bepaal daarna of de munten iets voor jou kunnen betekenen. Een eerste verschil is dat Ethereum iets jonger is dan de Bitcoin. Waar ETH op 2013 op de markt gebracht werd, kwam de wereld al in 2009 in contact met de eerste Bitcoin. Daarnaast biedt Ethereum een platform voor meerdere digitale munten, terwijl dat bij Bitcoin niet het geval is. Uiteindelijk is het belangrijk dat je een betaalmiddel kiest waar je je prettig bij voelt en waar je vertrouwen in hebt. Als test kan je altijd eerst een klein bedrag investeren voordat je een heel groot bedrag inlegt. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om in beide betaalmiddelen te investeren.