Wat is is een full frame camera?

Misschien heb je er al van gehoord of misschien niet. Maar een full frame camera is een nieuwe hype. Het is een camera met een zeer goede kwaliteit. In dit artikel wordt uitgelegd wat een full frame camera is en worden de voordelen besproken,  

Betekenis

Een full frame camera is een term die gebruikt wordt voor camera’s die een sensor met een afmeting van 24 x 36 millimeter hebben. Fullframe camera’s hebben als voordeel dat het een kleinere scherpdiepte heeft, groter dynamisch bereik heeft en dat de volledige dekking van het beeld wordt gebruikt.

Breder en dichterbij

Zet je een full frame en S35 camera naast elkaar met dezelfde lens, dan heeft de grotere formaat camera een breder gezichtsveld. Dit brengt meer van de scène in beeld en stelt je in staat breder te worden. Dit is handig bij het fotograferen in krappe ruimtes, maar het is een nadeel bij het gebruik van een zoomlens.

Hoger aantal pixels

Full frame camera's hebben niet alleen grotere sensoren, ze hebben ook meer pixels op die sensoren. Met full frame camera’s kan je indien nodig bijsnijden op de sensor. Dit betekent minder lenswisselingen en minder tijdverspilling op de set.

Beter weinig licht

Omdat full frame sensoren groter zijn, ontvangen ze meer licht en zien ze beter in het donker. Hierdoor heb je minder licht voor je camera nodig om dezelfde belichting te krijgen en kun je met minder lichtjes werken.

Nieuwe standaard

Full frame is waarschijnlijk waar bioscoopcamera's hadden moeten beginnen, maar nu het er is, is het waarschijnlijk hier om te blijven. We zullen de komende jaren steeds meer camera’s full frame zien gaan, aangezien films met een groot budget zoeken naar nieuwe manieren om onderscheiden zich van hoogwaardige indiefilms en tv-shows. Dus wil je alternatief zijn koop dan vooral een full frame camera.

Nadelen

Het nadeel van een full frame camera is dat lensfouten beter zichtbaar zijn. Ook zijn full frame camera’s over het algemeen wat duurder in de aanschaf. Verder zijn full frame camera’s zwaarder en relatief groot. Tot slot kan een full frame camera wel eens trager zijn in burstmodus waardoor je camera vertraging oploopt.

Wat zou voor jou de reden zijn om een full frame camera te kopen?

Anderen lazen ook

Vorig artikel
Volgend artikel

Andere blogs