Hypotheekrente

Er wordt gezegd dat de hypotheekrente op dit moment erg laag is. Dit zou dus een goed moment kunnen zijn om een huis te kopen of je hypotheek over te sluiten. Maar klopt de informatie wel en hoe weet je nu of het voordeel voor je heeft ten opzichte van je maandlasten als je een nieuwe hypotheek neemt of je hypotheek oversluit. Er is maar één manier om dat te weten is dat is door de te zoeken op hypotheekrente vergelijken. Vaak zie je dan dat er per aanbieder een andere rente wordt gegeven en als je de hypotheekmarkt volgt, zie je dat deze rente per dag kan verschillen.

Wat is de hypotheekrente?

Voor je kan vergelijken en je aan de slag gaat met je hypotheek berekenen is het goed om te uit te leggen wat de hypotheekrente eigenlijk is. Een hypotheek is een bedrag wat je leent om je woning te kunnen betalen. Dit kan een deel van het bedrag zijn wat nodig is voor de koopsom van de woning of dit kan het totale bedrag zijn. Omdat je dit bedrag leent bij een hypotheekverstrekker moet je over dit bedrag rente betalen. Die rente noem je dus de hypotheekrente. Deze rente varieert wat weer komt door de rente die de banken berekenen bij het verstrekken van een hypotheek. Je begrijpt natuurlijk dat hoe hoger de rente is, hoe meer je per maand kwijt bent aan hypotheeklasten.

Vergelijken

Door de rente te vergelijken, kan je dus veel geld besparen. Aan de hand van een voorbeeld met een fictieve prijs wat rond de gemiddelde prijs van een koopwoning ligt (rond de € 400.000) kan je als de rente 0,1% lager is al snel € 18 per maand besparen.  Dat lijkt misschien niet zo veel maar bereken je dit door naar de looptijd van een gemiddelde hypotheek die 30 jaar is dan scheelt het toch ruim € 6000. Hiermee is dus duidelijk dat het de moeite loont om te kijken naar de rentestand en de hypotheekrente te vergelijken.

Toekomst

Natuurlijk weet niemand wat de ontwikkelingen zullen zijn in de woningmarkt en weet niemand exact te voorspellen wat de rente zal zijn na een langere periode. Het is daarom goed om te bedenken dat je bij het afsluiten van een hypotheek nadenkt over het bedrag wat je maximaal kan lenen. Bedenk dat de meeste mensen het fijn vinden om naast het geld wat ze maximaal kunnen lenen voor een hypotheek ook graag geld willen lenen of willen hebben om de nodige verbeteringen aan de woning aan te brengen.

Anderen lazen ook

Andere blogs