Dit zijn alle voordelen van multiplex hout

Multiplex hout is niet voor niets een ontzettend populair materiaal. Het wordt ontzettend veel gebruikt bij de bouw van huizen, en daarnaast zie je het steeds meer als basis voor meubels. Maar hoe komt het dat dit type hout zo populair is? De redenen daarvoor zetten we in deze blog voor je op een rijtje, en daarnaast geven we je wat inspiratie wat je er allemaal mee kunt.  

Multiplex is heel erg stevig, sterk en licht

De belangrijkste reden dat multiplex veel wordt gebruikt is dat het heel erg sterk, stevig en toch licht is. Het bestaat namelijk uit verschillende lagen hout (meestal 5 lagen) die op elkaar worden verlijmd. Voor de binnenste lagen wordt doorgaans een wat lichtere variant gebruikt dan de buitenste laag. Bovendien wordt het hout kruislings op elkaar verlijmd. Dit wil zeggen dat de nerven van elke laag loodrecht op de nerven van de vorige laag worden gelijmd. Dit zorgt voor een super stevige plank die ontzettend veel kan hebben. Deze kruislingse constructie maakt het namelijk véél sterker dan welke houtsoort dan ook die gewoon uit één stuk bestaat.

Gemakkelijk te bewerken

Multiplex platen zijn zelfs voor de hobbyist zeer gemakkelijk te bewerken. Uiteraard kun je multiplex op maat bestellen, maar ook als je standaard planken koopt kun je ze prima zelf zagen. Met een decoupeerzaag bij voorkeur. Het verwerken in projecten is ook gemakkelijk. Met behulp van schroeven bevestig je de platen multiplex aan elkaar, of aan een andere houtsoort. Schroeven draai je er gemakkelijk in, zeker als je er van tevoren eerst een gaatje in boort.

Efficiënt en milieuvriendelijk

Doordat multiplex platen worden gemaakt van meerdere laagjes hout, is het erg milieuvriendelijk. Dit komt doordat er in deze planken de lelijke of slechtere stukken hout kunnen worden gebruikt, die anders weggegooid zouden worden. Dit maakt het een efficiënte oplossing, en misschien juist daardoor zo voordelig. Multiplex plaatmateriaal op maat is namelijk in verhouding tot andere houtsoorten heel erg goedkoop, en niet voor niets zo populair voor allerlei verschillende projecten.

Wat kun je allemaal doen met multiplex plaatmateriaal?

Deze platen worden veelal gebruikt als basis voor de wanden in huis, juist doordat ze zo voordelig en toch erg stevig zijn. Daarnaast worden ze ook nogal eens op vloeren toegepast. Een lakje verf in je lievelingskleur er overheen en je hebt een super strakke vloer die jaren mee kan! Gebruik multiplex platen daarnaast om meubeltjes van te maken, zoals een bed op de kinderkamer. Het oogt heel erg stoer, en is een goedkoop alternatief voor het kopen van een kant-en-klaar bed, zeker als je het type bed dat je in gedachten hebt nergens kunt vinden. Kortom, multiplex is niet alleen voordelig en stevig, maar ook super veelzijdig.

Anderen lazen ook

Andere blogs